Gdzie można zjeść bez glutenu?

Restauracja Metropolitain

Godziny otwarcia:

Poniedziałek08:00 - 18:00
Wtorek08:00 - 18:00
Środa08:00 - 18:00
Czwartek08:00 - 18:00
Piątek08:00 - 18:00
Sobota10:00 - 18:00
Niedziela10:00 - 18:00

Restauracja Metropolitain przy ulicy Grzybowskiej 47 w Warszawie ma przyjemność zaprosić do siebie na bezglutenowe, francuskie dania. Po francusku i nie tylko…, czyli: śniadania, lunch i dania a la carte, menu bez glutenu, dania wegetariańskie, a wszystko to  na miejscu i na wynos. Restauracja „Metropolitain” powstała z myślą o tych, którzy poszukują zdrowego i nowoczesnego stylu odżywiania, świeżych produktów, dań wegetariańskich oraz dań bez glutenu.

Kuchnia Metropolitan to „nouvelle cuisine”, czyli nowa kuchnia francuska. Rzadko w historii zdarzają się tak spektakularne rewolucje kuchenne jak ta dokonana w 1972 roku prze dwóch francuskich kucharzy. Tradycyjna, „klasyczna” kuchnia francuska była niezwykle wyrafinowana, pracochłonna i – co tu kryć – ciężka. W 1972 roku dwaj francuscy kucharze Gault i Millau postanowili, że czas z tym skończyć. Czas na kuchnię nowoczesną – szybką, zdrową, pełną warzyw i owoców w miejsce ciężkich mięs. Tak właśnie powstała „nouvelle cuisine” czyli „nowa kuchnia”. Zredukowano w niej ilość tłuszczu, potrawy są lekkostrawne, gotowane krótko. Sposób podania – oszczędny, eksponujący kształt i kolor głównego składnika inspirowany jest kuchnią japońską.

Właśnie w „Metropolitain” podawane są potrawy inspirowane „nouvelle cuisine”. A jednocześnie przygotowane i serwowane w wersji bez glutenu. Nie zabraknie również dań francuskich, ale podanych w autorski sposób. Tosty francuskie na pieczywie bezglutenowym, zupa z kaczki, świeże soki i smoothie, niekonwencjonalne lunche, oraz dania a la carte. Specjalnością restauracji jest również bezglutenowe ciasto czekoladowe. Dla smakoszy znajdzie się u nas orzeźwiające prosecco z kija, francuski cydr, wino, piwo i również piwo bezglutenowe. Zapraszamy!