Powrót

Informacje

Restauracja Mr.Potato

25-006 Kielce

ul. Solna 4a/1u przy Promenadzie Solnej

https://www.facebook.com/pages/Mr-Potato/1505456949670160

Pesto Risotto

Numer telefonu:

  • +48 732 242 732

E-mail:

Godziny otwarcia

poniedziałek 12:00 - 21:00
wtorek 12:00 - 21:00
środa 12:00 - 21:00
czwartek 12:00 - 21:00
piątek 12:00 - 21:00
sobota 12:00 - 22:00
niedziela 13:00 - 19:00

Zdjęcia

Opis

Restauracja Mr. Potato mieści się przy ul. Solnej 4a/1u, w budynku „Promenady Solnej”, naprzeciwko parku miejskiego w Kielcach. Lokal jest niewielki,  urządzony prosto lecz gustownie. Wnętrze utrzymane w barwach zielono-brązowych, zachęca by wejść i usiąść. Ziemniak jest tu specjałem i jednocześnie podstawą, od której zaczynamy komponować  swoje danie. Wybrać możemy spośród ziemniaków pieczonych w mundurkach, na styl angielskich jacket potatoes (będących produktem sztandarowym tego lokalu), chrupiących placków ziemniaczanych, klusek śląskich, a także frytek, talarków i opiekanych ćwiartek. Ziemniaki są specjalnie selekcjonowane i dobierane, innej odmiany używa się  do placków,  jeszcze innej do pieczenia czy smażenia. Wszystkie charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Dodatki i farsze podzielone zostały na  mięsne, rybne i wegetariańskie, dostępne są również sosy na zimno. Nadzienia i sosy przygotowywane są na miejscu, bez sztucznych dodatków i barwników, a te bezglutenowe są dodatkowo, wyraźnie oznaczone w menu. Zamysłem właściciela lokalu było stworzenie  menu w taki sposób, aby klient miał możliwość wyboru i samodzielnego komponowania dań według własnego gustu, smaku i wyobraźni. Wszystkie dodatki  i farsze zarówno doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami, jak i pasują również do innych połączeń. Wiedzą o tym Ci, którzy spróbowali, chociażby placków z wędzonym łososiem w sosie tatarskim, czy z boczkiem i zapiekanym serem albo klusek śląskich z kurczakiem w indyjskim sosie curry lub meksykańskim chilli con carne. Oprócz głównego menu na odwiedzających czekają co tygodniowe specjały w postaci Ziemniaka Tygodnia , czyli kompozycji (zazwyczaj sezonowej) dedykowanej ziemniakowi  pieczonemu w mundurku, jak również Grilla Tygodnia, czyli specjału z grilla będącego alternatywą dla dostępnego na stałe fileta z kurczaka. Następnym krokiem jest wybór surówek lub sałatek, których oferta jest zróżnicowana i zmienia się w zależności od pory roku. Ostatnim etapem może być wybór czegoś do picia. Tu prócz standardowych napoi, zarówno bezalkoholowym jak i tych z procentami, do picia oferowane są również: zsiadłe mleko, maślanka czy kefir. Zachęcamy do odwiedzenia tego wyjątkowego miejsca.

Lokalizacja