Gdzie można zjeść bez glutenu?

Restauracja La Calma

Adres:

ul. Grodzka 12
64-100 Leszno
wielkopolskie

Kontakt:

+48 506 523 526

lacalma@interia.pl

http://www.lacalma.pl/

Godziny otwarcia:

Poniedziałek12:00 - 23:00
Wtorek12:00 - 23:00
Środa12:00 - 23:00
Czwartek12:00 - 23:00
Piątek12:00 - 23:00
Sobota12:00 - 23:00
Niedziela12:00 - 23:00

Restauracja La Calma istnieje od 2013 roku. Mieści się w zabytkowej kamienicy, blisko deptaka, w samym centrum Leszna. Przytulne i zaciszne wnętrze, eleganckie nakrycia oraz profesjonalna obsługa zachęcają do spotkań biznesowych, towarzyskich czy rodzinnych. Restauracja oferuje także catering (nawet na kilkaset osób) oraz dowóz do domu całodziennego wyżywienia dietetycznego z wybraną liczbą kalorii (tzw. dania Fit-Food), organizuje także przyjęcia weselne czy komunijne. Dania podawane w La Calma są zgodne z ideą sezonowości, zawsze powstają ze świeżych składników, pochodzących od sprawdzonych dostawców. Wiele potraw jest przygotowywanych metodą sous-vide, która polega na gotowaniu z odpowiednich temperaturach produktów zapakowanych próżniowo. Pozwala to uzyskać idealną soczystość mięsa i dużo większą intensywność smaku, niż przy gotowaniu w tradycyjny sposób.
Większość potraw w La Calma jest naturalnie bezglutenowych. Niemniej jednak przy składaniu zamówienia klient powinien wyraźnie zaznaczyć, że wybiera dania bezglutenowe. Oferta dla osób na diecie bezglutenowej jest bardzo zróżnicowana. W menu znajdują się dania mięsne, rybne, wegetariańskie oraz fit-food i desery. Szef kuchni w La Calmie, Patryk Wróblewski, poleca m in.:
– siekanego tatara,
– Carpaccio z polędwicy wołowej, pieczonego buraka, z orzechami nerkowca,
– fileta z kurczaka, masłem i pieczonym czosnkiem, z marchewką i jabłkami,
– polędwiczkę wieprzową w sosie borowikowym, z kaszą gryczaną niepaloną,
– fileta z kurczaka w sosie gorgonzola z kaszą i kalafiorem;
– sałatki owocowe,
– sernik na spodzie z bezglutenowych herbatników,
– pstrąga z pieca;
– szaszłyk z dorsza z kaszą jaglaną,
– roladę z porem i serem feta.

Restauracja współpracuje z dietetykiem Karolem Mulczyńskim, który dba aby zasady diety bezglutenowej były zachowane.
„Zdecydowaliśmy się przystąpić do programu MENU BEZ GLUTENU, gdyż wielu klientów pytało nas o ofertę dań bezglutenowych” – wyjaśnia Waldemar Kaniewski, który wraz z żoną prowadzi restaurację La Calma. – „Byli to goście restauracji, mieliśmy też zapytania telefoniczne, związane m. in. z cateringiem i przyjęciami. Nie chcieliśmy na własną rękę eksperymentować z bezglutenową kuchnią, dlatego skorzystaliśmy z pomocy profesjonalistów”.