Powrót

Informacje

Przedszkole Samorządowe nr 36 w Białymstoku

15-419 Białystok

ul. Świętego Mikołaja 9

http://www.przedszkole-montessori.com.pl/

Pesto Risotto

Numer telefonu:

  • (85) 742 43 01

E-mail:

Zdjęcia

Opis

Przedszkole Samorządowe nr 36 w Białymstoku jest wyjątkowym miejscem na mapie Polski. Kadra może się poszczycić ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w stosowaniu diety bezglutenowej u dzieci chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej z innych przyczyn zdrowotnych. W tej publicznej placówce jest miejsce dla każdego dziecka borykającego się z alergiami pokarmowymi. Nad codziennym menu dwustu przedszkolaków czuwa czteroosobowy personel kuchni, na czele z szefową Elżbietą Koszniecką. Doświadczona pani dietetyk – Cecylia Grodzka – dba o zbilansowane posiłki i nie wpuszcza do magazynu żadnych produktów niezdrowych (typu parówki i nutella). Posiłki dla każdego dziecka są przygotowywane zgodnie z jego wymaganiami dietetycznymi. Przedszkolaki jadają tu m. in. mięso z królika, ekologiczne morele suszone, jaja przepiórcze, bezglutenowe kasze, domowy kisiel, pasztety i wędliny własnego wyrobu (przygotowuje je personel kuchni), pizzę bezglutenową, soczewicę i cieciorkę, kotlety ryżowe, pipek z gęsi, haszu z mięsa wieprzowego. Sosy zagęszcza się cebulą, a nie mąką – bo wtedy są zdrowsze. Dzieci dostają do picia domowe kompoty, a także melisę, miętę i wodę z cytryną. W przedszkolnej kuchni dwa razy dziennie wypieka się bezglutenowy, niskobiałkowy chleb z dodatkiem prosa, gryki czy bezglutenowej mąki razowej. Świeży, miękki i pachnący.  Kolejnym fenomenem jest to, że stawka żywieniowa tak bogatego, zdrowego i różnorodnego menu to zaledwie… 5 zł. Wystarcza na jedzenie, a także na świąteczne paczki żywieniowe dla każdego przedszkolaka.
Kuchnię prowadzimy w myśl zasady: gotujemy tak, jak nasze babki – podkreśla Ewa Gutowska, dyrektor Przedszkola Samorządowego nr 36 w Białymstoku.
Przedszkole samorządowe nr 36 w Białymstoku jest wyjątkowe z jeszcze innego względu. Pani dyrektor zwróciła uwagę, że dzieci chore na celiakię i borykające się z innymi alergiami pokarmowymi są bardziej energiczne i aktywne, dlatego potrzebują relaksu i wyciszenia. Dlatego Ewa Gutowska wprowadziła w swojej placówce metodę Marii Montessori. Przy pomocy samorządu pozyskała na ten cel m. in. fundusze unijne, przeprowadziła remont, zakupiła wszelkie pomoce naukowe. Gratulacje dla pani Ewy Gutowskiej i jej całego zespołu! Jako Stowarzyszenie marzymy, by takie wzorowe przedszkola działały w całej Polsce.

Lokalizacja