O programie

W Polsce w szybkim tempie rośnie liczba osób, które z powodów zdrowotnych muszą unikać glutenu. Chcąc stołować się poza domem niestety natrafiają na poważną barierę – brakuje miejsc, gdzie można bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek. Jest to jeden z większych problemów tej grupy osób, znacznie utrudniający ich codzienne życie.

MENU BEZ GLUTENU to ogólnopolski program informacyjno–edukacyjny prowadzony przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w celu stworzenia bazy i certyfikacji różnego typu lokali gastronomicznych, ale także firm cateringowych czy przedszkoli przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej.

 O PROGRAMIE: 

  • Jednym z najbardziej skomplikowanych doświadczeń dla osoby z celiakią jest jedzenie poza domem. Brakuje miejsc, gdzie można bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek.
  • Aby poradzić sobie z tą sytuacją, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej stworzyło program MENU BEZ GLUTENU. Jest on przeznaczony dla restauracji, kawiarni, hoteli, ale także firm cateringowych, przedszkoli i innych oferujących bezglutenowe menu.
  • Celem programu jest pokazanie tych lokali które żywią w bezpieczny sposób zgodny z zasadami bezpiecznego przygotowania posiłków dla osób z celiakią.
  • Stowarzyszenie szkoli personel w zakresie diety bezglutenowej oraz przygotowania i serwowania dań, tak aby zapobiec zanieczyszczeniu ich glutenem. Lokale których pracownicy zostali odpowiednio przeszkoleni i przygotowani, są włączone do programu. Otrzymują certyfikat i mają prawo używać logo programu MENU BEZ GLUTENU.
  • Klienci bezglutenowi są informowani o tych miejscach poprzez naszą stronę celiakia.pl, FB oraz wyszukiwarkę menubezglutenu.pl.

JAKIE KORZYŚCI ODNIESIE TWÓJ LOKAL OFERUJĄC MENU BEZGLUTENOWE?

  • Osoby na diecie bezglutenowej stanowią w Polsce coraz liczniejszą grupę świadomych konsumentów.
  • Osoby wymagające diety bezglutenowej wyraziły trudności z jedzeniem poza domem ze względu na niemożność znalezienia bezpiecznych posiłków bezglutenowych w restauracjach.
  • Osoby będące na diecie bezglutenowej wychodzą do restauracji w towarzystwie (z partnerami biznesowymi, przyjaciółmi i rodziną). Z powodu swojej diety często proszone są o wybranie restauracji.
  • Niewielkim kosztem można zmienić swój lokal. w miejsce przyjazne osobom bezglutenowym. Dzięki temu można do swojego lokalu przyciągnąć nową, wierną grupę klientów, którzy przyjdą ze swoimi znajomymi i rodziną.
  • Stowarzyszenie rekomenduje restauracje i inne obiekty gastronomiczne biorące udział w programie MENU BEZ GLUTENU zarówno wśród Polaków, jak i gości z zagranicy, którzy planując podróż do Polski pytają nas o to, gdzie mogą bezpiecznie zjeść.
  • Program oferuje wymierne korzyści zarówno restauratorom, jak i ich bezglutenowym gościom.

Zapraszamy do udziału w Programie w celu poprawy jakości życia osób jedzących bezglutenowo.

DIETA BEZGLUTENOWA – DLACZEGO TAK WAŻNA?

ALERGIE

Około 1,5 mln Polaków cierpi na alergie pokarmowe. Część tych osób, ze względu na alergię na pszenicę lub inne zboża, przechodzi na dietę bezglutenową. Liczba osób z alergią w naszym kraju wciąż rośnie.

CELIAKIA

Szacuje się, że 1% społeczeństwa cierpi na trwałą nietolerancję glutenu – celiakię. Osoby te do końca życia muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową. Często cała rodzina, ze względu na wygodę i bezpieczeństwo chorego, odżywia się bezglutenowo.

INNE SCHORZENIA/DOBROWOLNE STOSOWANIE DIETY BEZGLUTENOWEJ

Jest wiele osób stosujących dietę bezglutenową z innych niż alergia i celiakia powodów (autyzm, nadwrażliwość na gluten, przejściowa nietolerancja glutenu spowodowana np. antybiotykoterapią, rekonwalescencją po zakażeniach układu pokarmowego, niektóre choroby autoimmunologiczne). Dietę bezglutenową stosują także osoby, które decydują się na nią dobrowolnie.

PRZYŁĄCZ SIĘ – TO PROSTE!

  1. Zgłoś chęć przystąpienia do programu – skontaktuj się z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: http://menubezglutenu.pl/zglos-swoj-lokal/.
  2. Otrzymasz od nas wstępne informacje w jaki sposób należy prowadzić bezpieczną bezglutenową kuchnię. Nasze materiały pomogą ocenić czy możliwe jest prowadzenie kuchni bezglutenowej w obiekcie, który reprezentujesz. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości dotyczących tej oceny służymy pomocą i radą.
  3. Uprawniony przedstawiciel Stowarzyszenia odwiedzi Twoją restaurację/kawiarnię, aby ocenić zgodność przygotowań z przedstawionymi kryteriami oraz przeprowadzi szkolenie całego personelu.
  4. Lokalowi/obiektowi zostanie przyznany Certyfikat oraz prawo do używania logo MENU BEZ GLUTENU.
  5. Stowarzyszenie będzie w stałym kontakcie z certyfikowanym obiektem. W razie wątpliwości służymy pomocą i odpowiadamy na wszelkie pytania.

Program MENU BEZ GLUTENU jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni, przedszkoli i firm cateringowych itp., działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne.

Aktualny wykaz miejsc, oznaczonych naszym niebieskim logo, znajduje się na stronie głównej: http://menubezglutenu.pl/

WAŻNE – pamiętaj, że dieta bezglutenowa jest lekiem, a gluten jest niebezpieczny dla osób chorych, które go nie tolerują. Przystępując do programu MENU BEZ GLUTENU zobowiązujesz się ZAWSZE ściśle przestrzegać reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków.

Odpowiedzialność za błędy podczas przygotowywania posiłków bezglutenowych ponosi wyłącznie restauracja.

O STOWARZYSZENIU

  • Jesteśmy największą organizacją wspierającą osoby na diecie bezglutenowej w naszym kraju. Działamy w całej Polsce.
  • Upowszechniamy wiedzę na temat celiakii i diety bezglutenowej, tak aby Polska stała się krajem przyjaznym osobom bezglutenowym i aby ich życie stało się łatwiejsze.
  • Jesteśmy członkiem AOECS – Association of European Coeliac Societies (http://aoecs.org/gluten-free-restaurants), organizacji zrzeszającej europejskie stowarzyszenia celiaków.
  • Więcej o naszej działalności można przeczytać na stronie Stowarzyszenia: www.celiakia.pl
  • Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego Nasz numer KRS: 0000 2737 81.