Gdzie można zjeść bez glutenu?

Placek

Godziny otwarcia:

Poniedziałek12:00 - 22:00
Wtorek12:00 - 22:00
Środa12:00 - 22:00
Czwartek12:00 - 22:00
Piątek12:00 - 24:00
Sobota12:00 - 24:00
Niedziela12:00 - 22:00

Placek to pierwsza restauracjo-naleśnikarnia, która otrzymała certyfikat MENU BEZ GLUTENU.

Placek mieści się w Katowicach przy ul. Dworcowej 8. W lokalu można zjeść klasyczne placki ziemniaczane w 7 opcjach w tym w wersji po węgiersku. Ale także placki na słodko: bananowo-jaglane na bazie z musami i kremami własnej produkcji (bez dodatku cukru). Prawie wszystkie desery są bez dodatku cukru, z wyjątkiem tych z nutellą.

W lokalu znajdziemy naleśniki w wersjach na słodko i na słono, na bazie autorskiej mieszanki mąk: amarantusowej, gryczanej, jaglanej i ryżowej. Poza plackami i naleśnikami Placek oferuje pizzę na spodzie kokosowym i owsianym oraz pierogi gryczane.

Menu uzupełniają własnoręcznie przygotowywane ciasta i desery. Restauracja wykorzystuje wyłącznie mąki bezglutenowe jednorodne (nie korzysta się z gotowych mieszanek). Cukier zastępuje się zdrowymi zamiennikami jak ksylitol, stewia i erytrol. Poza bogatą ofertą dań, znajdziemy tutaj bogatą ofertę napojów oraz piw (w tym bezglutenowych).

Zamówienia na kuchnie są przyjmowane do 30 minut (w dni gdy restauracja operuje do 22) lub 1 godziny (w dni do 23) przed zamknięciem. Placek oferuje swoje usługi również na wynos i w dostawie do 20km.