Trattoria Sano
Godziny otwarcia:
Poniedziałek | 12:00 - 20:00 |
Wtorek | 12:00 - 20:00 |
Środa | 12:00 - 20:00 |
Czwartek | 12:00 - 20:00 |
Piątek | 12:00 - 22:00 |
Sobota | 12:00 - 22:00 |
Niedziela | 12:00 - 20:00 |
Jeśli macie ochotę na bezglutenową pizzę wegańską lub wegetariańską będąc w Trójmieście, Trattoria Sano z certyfikatem MENU BEZ GLUTENU zaprasza!
Trattoria Sano, znana dotąd pod nazwą Pizza, Pasta & Basta, mieści się w kompleksie Alchemia przy Al. Grunwaldzkiej 41 w Gdańsku i jest restauracją całkowicie bezglutenową. Specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej w wersji bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej. Menu stworzono z myślą o osobach nie tylko z celiakią, ale również o tych, które chcą się zdrowo i smacznie odżywiać.
– Słowo „sano” oznacza „zdrowy”, „uzdrowiony” i „szczery”. To sprawia, że nowa nazwa naszej restauracji jeszcze mocniej wpisuje się w koncepcję, która zakłada otwartość na wszelkie nietolerancje pokarmowe. Cieszymy się, że poprzez tak dostosowane menu możemy gościć i nakarmić każdego, kto zmaga się z nietolerancją glutenu lub po prostu chce się zdrowo i świadomie odżywiać – podkreśla szef kuchni, Daniel Wandrych.
Ta całkowicie bezglutenowa restauracja została otwarta w listopadzie 2020 r. Od samego początku głównym celem było tworzenie prawdziwej włoskiej kuchni, która będzie nie tylko smaczna, ale również bezpieczna i zdrowa dla osób, u których występują nietolerancje pokarmowe. Trattoria Sano posiada certyfikat MENU BEZ GLUTENU.
W nowej karcie menu znajdziemy nie tylko pizzę i makarony, ale także przystawki, zupy, dania główne oraz desery.
-To, co dodatkowo wyróżnia Trattorię Sano, to oferta gastronomiczna skierowana nie tylko do dorosłych, ale i całych rodzin. Szczególnie do dzieci, dla których przygotowujemy wyjątkowe atrakcje. Jedną z nich są warsztaty prowadzone w ciekawej i przede wszystkim niezwykle lekkiej i przystępnej formie, idealnie odpowiadającej najmłodszym gościom. Tematyka warsztatów dla dzieci obejmuje zagadnienia dotyczące stosowania diety bezglutenowej i zdrowego odżywania, połączone z zabawą i animacjami. Jesteśmy szczególnie wzruszeni, gdy widzimy radość na twarzy dziecka zmagającego się z celiakią, które bez ryzyka może zjeść u nas pyszną pizzę. Bo które dziecko nie kocha pizzy? – mówi Aleksandra Kornet, menadżerka restauracji.