Kafej cukiernia wegańska
Godziny otwarcia:
Poniedziałek | nieczynne |
Wtorek | 12:00 - 17:00 |
Środa | 12:00 - 17:00 |
Czwartek | 12:00 - 17:00 |
Piątek | 12:00 - 17:00 |
Sobota | 12:00 - 16:00 |
Niedziela | nieczynne |
Zapraszamy do wegańskiej manufaktury cukierniczej Kafej położonej w Poznańskich Jeżycach przy ulicy Wąskiej 1.
Wszystkie słodkości, które tutaj powstają nie zawierają glutenu. Pracownia specjalizuje się w przygotowywaniu specjałów z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych produktów, dbając także o ich atrakcyjność pod względem wizualnym. Oferta jest zmienna i w zależności od dnia może pojawić się coś tradycyjnego np. tort orzechowy, mus czekoladowy, szarlotka lub coś bardzo egzotycznego w smaku. W ofercie są też monoporcje, muffinki, pralinki, makaroniki oraz desery. Wszystko bez glutenu i laktozy, ale na życzenie również bez innych alergenów.
Oferta cukierni skierowana jest nie tylko do wegan, ale do wszystkich, którzy chcą cieszyć się słodkim smakiem zdrowych ciast, deserów i lodów, również do osób z alergiami i nietolerancjami lub na diecie keto. Słodkości wytwarzane są wyłącznie z naturalnych, specjalnie dobranych składników. Dlatego nie używa się tu białego cukru, konserwantów, spulchniaczy czy sztucznych barwników. Do słodzenia używane są syrop z agawy, syrop klonowy, owoce (banany, suszone morele, daktyle, żurawiny), ksylitol, które świetnie sprawdzają się w tej roli i nadają deserom odpowiedniej słodyczy. Ponadto przy każdym produkcie podane są ilość makroskładników, kaloryczność oraz indeks glikemiczny.
Nie odstraszają nas żadne ograniczenia pokarmowe – wręcz odwrotnie. Dzięki temu, że zawsze staramy się spełnić życzenia Klientów i realizujemy indywidualne zamówienia, powstało wiele nowych smaków, które na stałe zagościły w naszej ofercie – mówi właścicielka. Wiele słodyczy jest wytwarzanych zgodnie z założeniami diety witariańskiej („raw” czyli „na surowo”), która wyklucza produkty wysoko przetworzone oraz poddane działaniu temperatury powyżej 47˚C. Poza tym stosujemy metodę namaczania orzechów użytych do wytwarzania ciast. Sprawia to, że organizm może spożytkować 100% wartości odżywczych, jakie zawierają orzechy – dodaje.