Gdzie można zjeść bez glutenu?

Kafej – cukiernia wegańska

Godziny otwarcia:

Poniedziałek09:00 - 19:00
Wtorek09:00 - 19:00
Środa09:00 - 19:00
Czwartek09:00 - 19:00
Piątek09:00 - 20:00
Sobota12:00 - 20:00
Niedziela12:00 - 20:00

Kafej – cukiernia wegańska, będąca w MENU BEZ GLUTENU, to niewielki klimatyczny lokal mieszczący się na Placu Cyryla Ratajskiego 4b. Wszystkie słodkości, które tutaj powstają nie zawierają glutenu. Cukiernia specjalizuje się w przygotowywaniu specjałów z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych produktów, dbając także o ich atrakcyjność pod względem wizualnym. Staramy się aby wszystkie produkty zachowały swoje wartości. Większość ciast jest robiona wg. zaleceń diety witariańskiej (raw food), która wyklucza produkty wysoko przetworzone oraz poddane działaniu temperatury powyżej 47˚C. Wyższa temperatura niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte w warzywach i owocach – mówi właścicielka. Poza tym stosujemy metodę namaczania orzechów użytych do wytwarzania ciast. Sprawia to, że dostarczamy organizmowi 100% wartości odżywczych, jakie zawierają orzechy.

Oferta skierowana jest nie tylko do wegan, ale do wszystkich, którzy chcą cieszyć się słodkim smakiem zdrowych deserów, również do osób z alergiami i nietolerancjami. Oferta obejmuje torty, ciasta, lody i desery nie tylko bez glutenu, ale też bez laktozy i bez białego cukru. W zależności od oferty danego dnia, można tu skosztować coś tradycyjnego np. szarlotkę, tartę cytrynową lub coś o bardziej egzotycznym smaku np. nerkownik o smaku mango. Przy kawie czy herbacie skosztować można robionych na miejscu pralin. Przyjmowane są zamówienia indywidualne na torty i ciasta okolicznościowe. Na życzenie również bez orzechów, cytrusów, kakao, soi i wiele innych. W ofercie także słodki catering. Kafej chętnie współpracuje również z innymi restauracjami.