Gdzie można zjeść bez glutenu?

Placek

Godziny otwarcia:

Poniedziałeknieczynne
Wtorek12:00 - 21:00
Środa12:00 - 21:00
Czwartek12:00 - 22:00
Piątek12:00 - 23:00
Sobota12:00 - 23:00
Niedziela12:00 - 21:00

Placek to pierwsza restauracjo-naleśnikarnia, która otrzymała certyfikat MENU BEZ GLUTENU.

Lokal mieści się w Katowicach przy Al. Roździeńskiego 88a (1 piętro w pawilonie na os. Gwiazdy). W lokalu można zjeść klasyczne placki ziemniaczane w 7 opcjach w tym w wersji po węgiersku. Ale także placki na słodko: bananowo-jaglane na bazie z musami i kremami własnej produkcji (bez dodatku cukru). Prawie wszystkie desery są bez dodatku cukru, z wyjątkiem tych z nutellą.

W lokalu znajdziemy naleśniki w wersjach na słodko i na słono, na bazie autorskiej mieszanki mąk: amarantusowej, gryczanej, jaglanej i ryżowej. Poza plackami i naleśnikami Placek oferuje pizzę na spodzie kokosowym oraz pierogi gryczane.

Menu uzupełniają własnoręcznie przygotowywane ciasta i desery. Restauracja wykorzystuje wyłącznie mąki bezglutenowe jednorodne (nie korzysta się z gotowych mieszanek). Cukier zastępuje się zdrowymi zamiennikami jak ksylitol, stewia i erytrol. Poza bogatą ofertą dań, znajdziemy tutaj bogatą ofertę napojów oraz piw (w tym bezglutenowych).

Placek oferuje swoje usługi również na wynos i w dostawie do 20km.