Gdzie można zjeść bez glutenu?

Wypiekarnia Smaku

Godziny otwarcia:

Poniedziałek12:00 - 18:00
Wtorek12:00 - 18:00
Środa12:00 - 18:00
Czwartek12:00 - 18:00
Piątek12:00 - 18:00
Sobota10:00 - 14:00
Niedzielanieczynne

WYPIEKARNIA SMAKU z Przeźmierowa niedaleko Poznania właśnie przystąpiła do programu MENU BEZ GLUTENU. To pierwszy w Polsce projekt łączący piekarnię bezglutenową, gabinet dietetyka oraz studio kulinarne. Wypiekarnia Smaku to miejsce z duszą, pełne uśmiechu i zapachów chleba wypiekanego na miejscu. Flagowym produktem są chleby b/g wyrabiane na naturalnym zakwasie. Najchętniej kupowane to chleb włoski z pomidorami i oliwkami, chleb ziemniaczano-gryczany i chleb z fermentowanych całych ziaren gryki.

Oprócz bezglutenowego pieczywa można tu kupić ciasta, ciasteczka, drożdżówki, muffiny, batony, własnoręcznie robione czekoladki oraz własne pasty do chleba – od „twarożków” z orzechów i nasion, po pasty z pieczonych warzyw. Każdy znajdzie coś dla siebie, również osoby z alergiami, czy nietolerancjami pokarmowymi. Ponieważ prowadzący lokal są od kilku lat na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, doskonale zdają sobie sprawę jak ważne jest ścisłe przestrzeganie diety. Jest możliwość składania indywidualnych zamówień, z uwzględnieniem listy niepożądanych składników. Można zlecić przygotowanie imprezy okolicznościowej.

W Wypiekarni Smaku organizowane są pokazy kulinarne i warsztaty kulinarne (również w domu klienta) na których szef kuchni Paweł Jackowski uczy jak upiec chleb, ciasta, jak wyrabiać słodkości bez glutenu i ew. bez nabiału czy paleo. W razie pytań, można umówić się na konsultację z dietetykiem, na wykład (prelekcję) jak się organizować w kuchni, jak wygląda zdrowe odżywianie podczas diety bezglutenowej (ew. bezmlecznej, bezglutenowej paleo).