Gdzie można zjeść bez glutenu?

Wypiekarnia Smaku

Godziny otwarcia:

Poniedziałek10:00 - 18:00
Wtorek10:00 - 18:00
Środa10:00 - 18:00
Czwartek10:00 - 18:00
Piątek10:00 - 18:00
Sobota10:00 - 14:00
Niedzielanieczynne

WYPIEKARNIA SMAKU z Przeźmierowa niedaleko Poznania to pierwszy w Polsce projekt łączący piekarnię bezglutenową, gabinet dietetyka oraz studio kulinarne.

Wypiekarnia Smaku to miejsce z duszą, pełne uśmiechu i zapachów chleba na naturalnym zakwasie wypiekanego na miejscu. Wypiekarnia zaprasza codziennie na obiady. Nie ma stałego menu. Codziennie rano na profil na FB https://www.facebook.com/PracowniaWypiekarniaSmaku/ wrzucana jest informacja jaka będzie zupa, drugie danie, jakie będą słodkości. Dużo się powtarza, bo klienci stale proszą o swoje ulubione: zupa krem pomidorowo-kokosowy, żurek, krem z cukinii, dyniowa z imbirem i pomarańczami, curry z nerkowców „strogonow” z warzyw, bigosy, knedle z owocami, kopytka w grzybach, gołąbki, zapiekanki i tarty.  A z ciast: kruche z owocami pod budyniem kokosowym, torty tiramisu, wuzetka, szarlotka, tarty cytrusowe, batony i toffi.

Oprócz tego można tu kupić własnej roboty pasty do chleba – od „twarożków” z orzechów i nasion, po pasty z pieczonych warzyw oraz pasteryzowane w słoikach obiady – zupy, bigos, curry z wydłużonym terminem przydatności. To obecnie flagowe produkty, najchętniej kupowane.

Każdy znajdzie coś dla siebie, również osoby z alergiami, czy nietolerancjami pokarmowymi, z cukrzycą czy na diecie wegańskiej. Ponieważ wśród prowadzących lokal są osoby od kilku lat na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, keto, paleo – doskonale zdają sobie sprawę jak ważne jest ścisłe przestrzeganie diety. Jest możliwość składania indywidualnych zamówień, z uwzględnieniem listy niepożądanych składników. Można zlecić przygotowanie imprezy okolicznościowej.

Wszystkie bez wyjątku produkty są bez glutenu, bez cukru oraz 90% bez nabiału (czasem masło w cieście). 

W Wypiekarni Smaku organizowane są pokazy kulinarne i warsztaty kulinarne (również w domu klienta) na których szef kuchni Paweł Jackowski uczy jak upiec chleb, jak wyrabiać słodkości bez glutenu i ew. bez nabiału czy keto, paleo. W razie pytań, można umówić się na konsultację z dietetykiem, na wykład (prelekcję) jak się organizować w kuchni, jak wygląda zdrowe odżywianie podczas diety bezglutenowej (ew. bezmlecznej, bezglutenowej paleo).