Gdzie można zjeść bez glutenu?

Kawiarnia Swawolna

Godziny otwarcia:

Poniedziałeknieczynne
Wtorek10:00 - 18:00
Środa10:00 - 18:00
Czwartek10:00 - 18:00
Piątek10:00 - 18:00
Sobota11:00 - 19:00
Niedziela11:00 - 16:00

Swawolna to kameralna rodzinna kawiarnio-cukiernia z Torunia, która oferuje tylko i wyłącznie bezglutenowe wypieki oraz dania na słodko i wytrawnie. Lokal znajduje się blisko centrum Torunia przy ul. Legionów 28c/1.

Swawolna powstała z miłości do jedzenia, ale jednocześnie z chęci i potrzeby stworzenia bezpiecznego miejsca dla osób z celiakią. Swawolną otworzyła w 2023 roku Iwona Watrak, mama Sary, chorej na celiakię. Od początku jej cel był jeden: aby wszystkie wypieki i dania smakowały jak tradycyjne, domowe oraz były w 100 proc. bezglutenowe.

Z czasem Swawolną zaczęły odwiedzać osoby z innymi chorobami, alergiami i przypadłościami. W witrynie zagościły więc również ciasta bez cukru, mleka czy jaj. Na życzenie klienta wybrane pozycje z menu mogą zostać przygotowane w wersji bezmlecznej lub wegańskiej.

Oferta Swawolnej jest bardzo szeroka – codziennie zjemy tam przygotowywane na miejscu ciasta, gofry, pancakes, a także dania wytrawne – makarony, naleśniki, zupy, zapiekanki, tarty czy pierogi. W wybrane dni w ofercie dostępne są również wypieki drożdżowe – drożdżówki, cynamonki, ślimaczki makowe, pizzerki, rogaliki, a w Tłusty Czwartek – pączki. Poza tym w kawiarni można napić się kawy, herbaty czy zimnych napojów.

Ponadto w Swawolnej można zamówić ciasto lub tort na urodziny, komunię, wesele czy inną ważną okazję. Wszystko przygotowywane jest na miejscu przez właścicielkę kawiarni. Każdą z pozycji menu można zabrać ze sobą na wynos albo zjeść na miejscu. Lokal współpracuje też z portalem pyszne.pl.

W lokalu nie używa się produktów zawierających gluten, więc osoby z celiakią mogą wybrać z oferty, na co tylko mają ochotę. Dzięki swojej kameralnej atmosferze i domowemu jedzeniu, Swawolna skradła jednak serca nie tylko osób na diecie bezglutenowej, lecz także innych torunian i turystów.

Gotujemy i pieczemy bezglutenowo, ale nasze serca i drzwi są otwarte dla wszystkich – zapewnia właścicielka Iwona Watrak.