Gdzie można zjeść bez glutenu?

U Królika

Godziny otwarcia:

Poniedziałeknieczynne
Wtorek12:00 - 21:00
Środa12:00 - 21:00
Czwartek12:00 - 21:00
Piątek12:00 - 21:00
Sobota12:00 - 21:00
Niedziela12:00 - 20:00

U Królika to klimatyczna restauracja znajdująca się na Osiedlu Garnizon przy ul. A. Słomińskiego w Gdańsku.

U Królika po przepisy chętnie sięga się do kuchni nie tylko europejskiej, ale także jerozolimskiej, izraelskiej czy marokańskiej. Dlatego coś dla siebie znajdą tutaj zarówno miłośnicy mięsa, ryb jak i weganie czy wegetarianie. W kuchni nie używa się żadnych produktów zawierających gluten.

„Chciałyśmy, żeby w naszej restauracji, przy jednym stole, mógł usiąść każdy. Dlatego też tworzymy kuchnię, która łączy, a jednocześnie ma być zdrowa, bezpieczna a przede wszystkim – smakowita. Czerpiemy inspiracje z bogactwa smaków kuchni różnych regionów świata. To jest i ma być kuchnia dla każdego” – mówią właścicielki – „Chcemy, by nasi Goście wciąż do nas wracali i za każdym razem odkrywali coś nowego. Wierzymy, że to co jemy wpływa na nasz nastrój, zdrowie i dobry humor”.

U Królika wypieka się chleb bezglutenowy, który również można kupić na wynos. Serwowane są ryby w delikatnych sosach, tażin z kaczką, tarta z kozim serem czy rosół z borowikami. Na miejscu wyrabiane są hummusy, majonezy, pasty warzywne do chleba. Na deser dostaniemy brownie, ptysie z kremem budyniowym czy crumble z jabłkami. A do tego pobudzającą i orzeźwiającą, ale niezwykle delikatną w smaku kawę z syropem daktylowym lub z kardamonem i cynamonem zaparzoną w specjalnym tygielku. Menu lokalu dostępne jest tutaj.